Лого на дайкин за програмата Home comfort expert

Какво трябва да знаем при избора на климатик за отопление

Когато избираме климатик за отопление първият въпрос, на който трябва да си отговорим е при какви външни температури очакваме да работи. Важно е да не забравяме, че

замръзнал климатикне всички климатици могат да отопляват при много ниски температури и същевременно да спестяват от сметките ни за електричество. В характеристиките на продукта има информация за температурния диапазон, в който климатика е проектиран да работи ефективно, както в режим на отопление, така и в режим на охлаждане.Повечето климатици работят в режим на отопление в диапазон от -15° до +24°, но има и такива, които са ефективни при температури не по-ниски от -5°. Когато закупим климатик проектиран да работи при минимална външна температура -10°, а навън е -20°, тогава

климатика започва да влиза по-често в режим defrost т.е. спира да работи за известно време за да се размразява. Важно е да се отбележи, че всички климатици влизат в режим defrost. Това е функция, която е вградена в климатиците без значение каква марка, какво производство, какъв енергиен клас и каква цена са. Размразяването отнема различно време при различните модели и различните видове климатици - инверторни и конвенционални. Друго важно нещо, с което трябва да се съобразим е какъв е районът, в който живеем. Тъй като климатиците не замръзват само поради ниските температури, а и при  повишена влажност на въздуха (в близост до водни басейни - море, река, язовир и др.), както и в мъгливи райони режимът на размразяване ще се задейства по-често. 

Една от най-важните предпоставки да се отоплявате безпроблемно с климатик е да сте избрали климатик с необходимата мощност, която изисква вашето жилище. Това означава, че освен с обема на помещението трябва да се съобразите с редица особености на жилището като: каква е дограмата; какви са стените (вътрешни или външни и дали имат изолация); какво е изложението; на кой етаж е; има ли допълнителни ниши или други помещения с отворени врати; какъв вид е жилището (къща или апартамент) и т. н. Ако не вземете предвид всички особености и закупите климатик с по-малка от необходимата мощност, то той ще ви стопли при външна температура не по-ниска от 0°, дори в техническата характеристика да е написано, че работи до -15°.

Не на последно място е да уточните каква инвестиция сте решили да направите при покупка на на климатик за отопление, тъй като всяка фирма предлага серия климатици оптимизирани за отопление, които са проектирани да работят и в най-суровите зимни условия, като същевременно са безкомпромисни по отношение на пестенето на електроенергия. Проблемът на тези климатици е, че са в пъти по-скъпи от "обикновените" инвертори, което ги прави желани, но недостъпни за повечето домакинства. Ако имате каквито и да било колебания относно избора на климатик за отопление не се колебайте да потърсите мнението на специалистите, за да си гарантирате топла зима и ниски сметки за електричество.